Over ons

Stichting Taalplus is in 2014 opgericht met als doel het stimuleren van taal- en participatieactiviteiten binnen de gemeente Schiedam. De stichting heeft voor dit doel het Taal+loket geopend. Medewerkers van het Taal+loket helpen mensen, die de Nederlandse taal (beter) willen leren en/of (meer) willen participeren, bij het vinden van de meest geschikte cursus of activiteit.

Het Taal+loket bemiddelt taalvragers van Nederlands afkomst (autochtonen NT1), EU-burgers, zoals Polen, Bulgaren, Portugezen etc. en Turken en Marokkanen die via gezinshereniging naar Nederland zijn gekomen.
De taalvragers moeten in Schiedam wonen om bij het Taal+loket advies te kunnen krijgen.
Taalvragers van buiten Europa, Turkije en Marokko worden verwezen naar Vluchtelingenwerk.

In Schiedam wordt op verschillende plaatsen cursus gegeven of activiteiten georganiseerd. Het Taal+loket verzamelt informatie over deze initiatieven en matcht deze met de specifieke vraag van de cliënt.

Het Schiedamse aanbod is in te delen in de verschillende categorieën:

• alfabetisering;
  • Nederlands op niveau beginner t/m gevorderd;
  • Nederlands in combinatie met bijv. administratie of solliciteren;
  • Nederlands aan mensen met een specifieke achtergrond bijv. Pools of Bulgaars;
  • Leesclubs verspreid over de verschillende wijken van Schiedam;
  • Taalmaatjeproject waarin de taalvrager een op een begeleid wordt;
  • Participatieprojecten zoals wandelen, opvoedings- of gezondheidsbijeenkomsten.

Naast de adviserende activiteiten van het Taal+Loket in de bibliotheek, het servicepunt vrijwilligers en de stadswinkel, proberen de medewerkers van Stichting Taalplus ook via deelname aan activiteiten op het gebied van taal en participatie hun bereik en naamsbekendheid te vergroten, zoals bij de KomKids Kennisdag in het park Plantage in april 2015.

Bij Stichting Taalplus werken:

Anneke van DuurenGrada MeijerAnneke Meijer
Anneke van Duuren,